Allt som finns att veta om mina studier

Ni är en del som har frågat om mina studier, och jag har fått många frågor om vad lingvistik egentligen innebär. Lingvistik betyder språkvetenskap och är läran om mänskligt språk. Det är ett brett ämne och jag har för tillfället valt att fördjupa mig inom något som heter kognitiv lingvistik, vilket innebär sammanhanget mellan språket och tänkandet. Jag tycker det går fint hand i hand med journalistik som jag är intresserad av.

Samtidigt studerar jag också litteratur och det är en väldigt bred utbildning. Där har jag inte riktigt valt en fördjupning ännu och vet inte om jag kommer att göra det heller. Vi har läst mycket om litteraturens historia, framväxt, grenar samt olika typer av litteratur. Jag älskar gamla klassiker och har nog läst de allra flesta både en och två gånger. För mig är det själva språket i sig som är det intressanta, inte innehållet.

Allt som finns att veta om mina studier

Varför valde jag just detta?

Några av er undrar hur det kommer sig att det är just detta jag valt att studera och vad mina framtida planer med studierna är. Några har också frågat om det är lika tråkigt som det låter, lite på skoj såklart. Jag förstår att det kan låta ganska trist för den som inte har detta intresse, men jag tycker det är riktigt fascinerande med språk, och framför allt då det skriftliga språket.

Jag vet inte riktigt hur mitt intresse för detta växte fram. Jag har alltid gillat att läsa och har varit en riktig bokslukerska så länge jag kan minnas. När jag bestämde mig för att studera på universitet visste jag att det skulle bli något som hade med språk att göra, men var inte sugen på att gå en utbildning som leder till en direkt yrkesexamen. Jag gillar att kunna kombinera kurser lite så som jag själv vill.

Det jag tycker har varit tråkigast hittills i utbildningen har varit litteraturens historia. Jag älskar förvisso gamla verk, men jag tycker inte det är speciell intressant att veta exakt i vilken ordning allt har växt fram och så vidare. Det är faktiskt ganska tradigt om du frågar mig. Just nu är det lingvistiken som tilltalar mig mest, speciellt det som handlar om hur språket och tänkandet är sammankopplat. Det är verkligen jättespännande!